Müşteri Hizmetleri: +90 (539) 222 55 00
Dağ kekiği olarak da bilinen ve ülkemizde Hatay, Mardin çevrelerinde yetişen zahter nedir, zahterin faydaları nelerdir ve nasıl tüketilir? hepsi bu yazımızda.
Arapça bir sözcük olan Zahter, Türkçe’de yaygın olarak “dağ kekiği” olarak anılan bir yabani bitkidir. Evet kekiğe benziyor ama daha keskin ferah bir kokuya capcanlı yeşilin en güzel tonuna sahip uzun yapraklı bitkimiz pek bir sevilesi pek bir şifa kaynağıdır.
Zahter sıcağı ve güneşi çok sevdiğinden kayalık ve dağlık alanlarda hızla yayılır. Çalı gibi olan Zahterin sert görünümünün altında yumuşacık bir tadı var. Genel olarak Orta Doğu’da bulunuyor, ülkemizde ise en çok rastlanılan kentler; Mardin, Hatay, Gaziantep, Mersin.
İçeriğinde bulunan piridoksin yani B6 vitamini sayesinde kuru olarak tüketildiği takdirde enerji verdiği, yorgunluğunuzu aldığı, stresi azalttığı ve vücudu rahatlattığı söylenmektedir.
Tıpkı kekik gibi iştah açıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle iştahsızlık problemi yaşayan çocukların Zahter tüketmesi sağlanarak bu problem ortadan kaldırılabilir.
Hazımsızlık, ishal, şişkinlik, gastrit, gaz, bağırsak paraziti gibi sindirim sistemi ile alakalı problemlerde epey faydalıdır; bu tür problemlerle baş etmek için taze, baharat veya çay olarak tüketilebilir.
Zahter çayının faydaları arasından bir diğeri idrar söktürücü olarak da kullanılabilmesidir.
“Eh peki nasıl tüketeceğim ben bunu?” diyenler ilk etapta çayını içerek tanışabilir zahterle. Kurutulmuş Zahter otundan bir çay kaşığı kadar alıp (önce üzerinden su geçirmenizi öneriyoruz) tıpkı yeşil çay gibi sıcak suya koyarak çok uzun değil, 2-3 dakika demlemesini bekleyeceksiniz.
Kahvaltıda ekmeği zeytinyağına banmaktan hoşlanan bir milletiz diye tahmin ediyoruz. İşte bunun aynısını zeytinyağının içine Zahter baharatı karıştırarak veya toz halindeki Zahtere ve Zeytinyağına ekmeği ayrı ayrı banarak yapabilirsiniz. Günün en güzel öğününe, şifalı ve lezzetli bir yiyecekle başlayabilirsiniz.